Rybovka s Popelkou

11.12.22 (Ne) v 15:00

Symfonický orchestr Českého rozhlasu

 

Jako dárek za trvalou přízeň připravili rozhlasoví symfonikové dva mimořádné sváteční koncerty s Českou mší vánoční Jakuba Jana Ryby. Tuto pozornost nabízí SOČR za zcela symbolickou cenu, aby tak poděkoval všem, kteří v této zemi platí rozhlasový poplatek.

 Přímý videopřenos nabídne Facebook Českého rozhlasu, záznam koncertu odvysílá na Štědrý den ve 20:00 ČRo Vltava.

Vánoční podvečer s hudbou Jakuba Jana Ryby za symbolických 60 Kč – jak takto jedinečnou nabídku chápat? „Jako poděkování všem poctivým a věrným příznivcům Českého rozhlasu,“ říká nový šéfdirigent Petr Popelka, který s tímto nápadem přišel a získal pro něj i další umělce. Rozhlasový poplatek, který v nemalé míře stojí za překvapeními tohoto druhu, je v současnosti stanoven na 45 Kč. Nenavýšil se již dlouhých 17 let, přičemž se jedná o zcela klíčový zdroj financování Českého rozhlasu, a tedy i jeho symfonického orchestru. Jako odpovídající a optimální úroveň poplatku přitom odborníci v současné době uvádějí právě částku, za kterou je možné nadcházející koncert navštívit.

Sóla zazpívají Dana Burešová, Štěpánka Pučálková, Daniel Matoušek a Jozef Benci. Večer bude zároveň příležitostí pro členy Dětského pěveckého sboru Českého rozhlasu pod vedením sbormistryně Věry Hrdinkové, které doplní dámy ze sboru Carmina Bohemica a pánové z Kühnova smíšeného sboru.

 

Program:
Jakub Jan Ryba (1765– 1815): Česká mše vánoční