Zvuk Tchaj-peje – Koncert TCO v rámci Evropského turné 2024

16.09.24 (Po) v 20:00

Taipei Chinese Orchestra

Šéfdirigent Taipei Chinese Orchestra (TCO) CHANG Yu-An společně s mezinárodně uznávaným hráčem na šeng (čínské ústní varhany) Wu Weiem představí divákům skladbu Tajemství démonů a duší, kterou pro Wua napsal Enjott Schneider. Během večera zazní i několik skladeb soudobé hudby pro tradiční čínské nástroje. Mezi nimi Tisíce petard pro Chan-tana a Obětování bohům, které zachycují náboženské lidové zvyky a tajemné rituály či skladba Kouzlo Formosy vycházející z tchajwanských lidových písní Hoklo. Celý program Vás přenese do atmosféry Dálného východu a jeho folklóru.       

 

Program

 

Gagaku (japonská klasická hudba, úprava WU Wei): Banshikicho

KWAN Sheng-yau: Obětování bohům

Enjott Schneider: Tajemství démonů a duší pro šeng a čínský orchestr

LIN Tsen-ling: Tisíce petard pro Chan-tana

KUAN Nai-chung: Kouzlo Formosy

 

 

(Změna programu a účinkujících vyhrazena)

 

 

Účinkující

 

CHANG Yu-An - dirigent

WU Wei - šeng

Taipei Chinese Orchestra

 

 

CHANG Yu-An šéfdirigent

 

CHANG Yu-An se narodil v Tchaj-peji, vyrůstal v Pcheng-chu. Za počátek jeho profesionální dirigentské kariéry lze považovat rok 2016, kdy získal první cenu na Mezinárodní dirigentské soutěži v Bukurešti. V roce 2018 byl pozván k dirigování symfonického orchestru na festivalu klasické hudby v Tanglewoodu (Tanglewood Music Festival), následně mezi lety 2018 a 2020 působil jako asistent šéfdirigenta Bostonského symfonického orchestru (Boston Symphony Orchestra). V roce 2022 se stává šéfdirigentem Taipei Chinese Orchestra, přičemž i nadále vystupuje jako hostující dirigent s mnoha orchestry Evropy, Ameriky i Asie.

 

CHANG Yu-An svou hudební dráhu započal v šestnácti letech, kdy se stal členem středoškolského hudebního spolku tradičních čínských nástrojů. Absolvoval studia hudební fakulty National Taiwan Normal University pod vedením profesorky Apo Ching-hsin HSU a následná studia na Hochschule fuer Musik Hanns Eisler v Berlíně pod vedením profesorů Christiana Ehwalda a Hans-Dieter Bauma, kde v roce 2022 získal titul Meisterklasse v oboru dirigování orchestru.
 

V srpnu 2019 CHANG Yu-an poprvé vystupoval s Boston Symphony Orchestra na festivalu v Tanglewoodu. V lednu 2020 již dirigoval čtyři abonentní koncerty v Boston Symphony Hall, které kritici popsali jako „zázrak přesnosti, čistoty výrazu a životní síly“.

 

CHANG Yu-An žije se svou drahou ženou Kai-chuan v Berlíně.

 

 

WU Wei šeng  

 

Wu Wei je předním hráčem na ústní varhany šeng působícím na mezinárodní hudební scéně. Byl jmenován mimořádným profesorem Šanghajské hudební konzervatoře (Shanghai Conservatory of Music). Hru na šeng studoval u profesorů Weng Zhenfaa, Xu Chaominga a Mou Shanpinga. Spolupracoval s věhlasnými světovými orchestry, mezi které patří Berlínská, Newyorská či Losangelská filharmonie, BBC Symphony Orchestra, Královská filharmonie Stockholm, Tokijský symfonický orchestr, Symfonický orchestr nizozemského rozhlasu, Helsinská filharmonie, Orchestre philharmonique de Radio France, Irský národní symfonický orchestr, Národní orchestr polského rozhlasu či Melbournský symfonický orchestr. Spolupracoval i se slavnými dirigenty, jako jsou Kent Nagano, Myung-Whun Chung, Marin Aslop, Gustavo Dudamel, Susanna Mälkki, Ilan Volkov, Markus Stenz či Matthias Pintscher. Mezi významné skladatele, jejichž díla Wu Wei interpretuje, patří Unsuk Chin, Toshio Hosokawa, Jukka Tiensuu, Enjott Schneider, Liza Lim, Huang Ruo, Xu Shuya. Na svém kontě má Wu Wei na čtyři sta premiérových ztvárnění hudebních děl. Dvakrát vyhrál německou soutěž Musica Vitale, zároveň je vítězem německé mezinárodní hudební soutěže Global Root a soutěže Herald Angels Edinburghského hudebního festivalu, získal cenu pro nejlepšího sólistu na čínské lidové hudební nástroje a cenu německých kritiků, je držitelem ocenění International Classic Music Award a BBC Music Magazine Award 2015.

Spolupracuje s nahrávacími společnostmi DG, Sony, Harmonia Mundi, Wergo a dalšími.

 

 

Taipei Chinese Orchestra

 

Taipei Chines Orchestra byl založen roku 1979 jako první tchajwanský profesionální orchestr nástrojů tradiční čínské hudby, jejíž hranice však svým novátorským přístupem dalece přesahuje. Každý rok potěší téměř sto tisíc milovníků hudby při více než stovce vystoupení různých formátů a forem. Od svého založení vydal orchestr více než sto nahrávek, které jsou pravidelně oceňovány v rámci Golden Melody Awards for Traditional Arts and Music. Vystoupení Taipei Chinese Orchestra jsou velmi dobře přijímána na mezinárodní hudební scéně.

 

V rámci svých mezinárodních aktivit hostoval orchestr ve více než dvaceti zemích Evropy, Asie i Ameriky. V listopadu 2018 vystupoval TCO jako první tchajwanský orchestr v newyorské Carnegie hall.

 

V posledních letech si Taipei Chinese Orchestra postupně vypracovává svůj specifický tchajpejský zvuk založený na nové estetice tradiční čínské hudby. Jedinečná jemnost a nezaměnitelná barva jednotlivých provedení dává vyniknout kráse děl tradiční čínské hudby a úžasné vitalitě jejího tchajwanského ztvárnění. Orchestr tak úspěšně zahajuje zcela novou éru tradiční čínské hudby.

 

Taipei Chinese Orchestra