ANGELA GHEORGHIU – DIVA FOR EVER

16.11.24 (So) v 19:30

JV Classics s.r.o.

Angela Gheorghiu, dle New York Sun nejpůvabnější a nejnadanější operní hvězda na světě, se vrací do Prahy po dlouhých 11 letech, aby znovu okouzlila nadšené příznivce. Nejkrásnější světové operní árie předvede spolu s albánským tenoristou Saimirem Pirgu. Doprovodí ji Český národní symfonický orchestr pod taktovkou bulharského dirigenta Naydena Todorova  

 

Slavná sopranistka se narodila v malém rumunském městě Adjud. Od útlého dětství bylo zřejmé, že se stane zpěvačkou, jejím osudem byla hudba. Navštěvovala střední hudební školu v Bukurešti a absolvovala Národní hudební univerzitu v Bukurešti, kde studovala u pozoruhodné učitelky hudby Mii Barbu. Skvostným  hlasem  a oslnivým jevištním  projevem se brzy zařadila mezi největší  mezinárodní operní superstar.

Na mezinárodní scéně debutovala v roce 1992 v Covent Garden jako Mimì v Bohémě a v témže roce pak ve Vídeňské státní opeře a ve stejné roli o rok později i v Metropolitní opeře. V  Královské opeře Covent Garden poprvé zazářila jako Violetta v Traviatě v roce 1994, tehdy  BBC poprvé a naposledy v historii televize a opery změnila pravidla a operu odvysílala živě. Po debutu v Královské opeře vystupovala v předních světových operních domech a koncertních síních po celém světě, její repertoár zahrnuje mimo jiné Mimì v Bohémě, Violettu v Traviatě, Juliettu (Roméo et Juliette), Nedda (Pagliacci), Adina (L'elisir d'amore), Amélie v Simon Boccanegra, Tosca, Magda (La rondine), Markétka ve Faustovi, Micaëla (Carmen), Liù (Turandot), Charlotte ve Wertherovi a Adriana Lecouvreur.

Angela Gheorghiu nahrávala pro EMI Classics/Warner Classics a Decca a získala řadu mezinárodních uměleckých ocenění, včetně La Médaille Vermeille de la Ville de Paris, ocenění Chevalier a Officier de l'Ordre des Arts et des Lettres, vyznamenání Nihil Sine Deo od rumunského krále Michala I., Evropské kulturní ceny za hudbu, ceny Victoire d'Honneur, několika cen Gramophone a dvakrát ocenění Umělkyně roku na Classical BRIT Awards.

Angela Gheorghiu ztvárnila titulní roli ve filmu Benoîta Jacquota Tosca, který posbíral nadšené kritiky. V roce 2001 se zúčastnila uvedení filmu na filmovém festivalu v Benátkách. Zpívala také Juliettu ve filmu Roméo et Juliette.

Angela Gheorghiu rovněž vystoupila na slavnostním znovuotevření Královské opery (1999) a Teatro Malibran v Benátkách (2001). Zpívala na Zlatém jubileu královny Alžběty II. na půdě Buckinghamského paláce (2002) a na koncertu k udělení Nobelovy ceny za pietu (2003). Angela Gheorghiu zpívala také na koncertě pro papeže Jana Pavla II. v Castel Gandolfo (2002). V roce 2005 zpívala při otevření Palau de les Arts Reina Sofia ve Valencii za přítomnosti španělské královny Sofie a na slavnostním večeru ke stříbrnému jubileu nizozemské královny Beatrix v Amsterdamu

V roce 2007 ztvárnila roli Fanny ve světové premiéře opery Vladimíra Cosmy Marius a Fanny v Marseille. V roce 2011 zpívala při znovuotevření Velkého divadla v Moskvě a při slavnostním otevření amfiteátru Katara v katarském Dauhá, kde zazněla hudba, kterou speciálně pro ni složil legendární řecký skladatel Vangelis. V roce 2012 byla pozvána vystoupit na  oslavě diamantového jubilea královny Alžběty II. v Královské opeře. Angela Gheorghiu byla třikrát hlavní hvězdou koncertu Last Night of the Proms v Londýně, a to v Royal Albert Hall (2003) a v Hyde Parku (2000, 2006).

V říjnu 2018 v Londýně pokřtila svou první autobiografii - Angela Gheorghiu: A Life for Art, kterou napsala společně s Jonem Tolanskym.

V únoru 2021 se Angela Gheorghiu angažovala na pomoc hudebníkům newyorské Metropolitní opery (Met), kteří kvůli zrušení svých představení v důsledku pandemie přišli o příjmy, výtěžek byl pomohl více než 150 hudebníkům  Met v nouzi.

V únoru 2022 oslavila 30. výročí svého působení v Královské opeře v Londýně, kde s velkým ohlasem kritiky i veřejnosti reprízovala Tosku.

Na pódiu spojila svůj jedinečný hlas s takovými hvězdami jako Andrea Bocelli, Placido Domingo, Luciano Pavarotti, Bryn Terfel, Rolando Villazon,  Jonas Kaufman a Roberto Allagna

V dějinách opery září Angela Gheorghiu jako drahokam: nejen jako pěvkyně/herečka s výjimečnou pěveckou technikou a hlubokou dramatickou a hudební inteligencí, ale take jako okouzlující  bytost, která si svým projevem lehce získává srdce i duši obecenstva a přirozeně přináší to nejhodnotnější z  operního umění široké světové veřejnosti. 

Pořádá JV Classics s.r.o.

Vstupenky v síti Ticketportal